Kako se proizvodi voda „Ledena kap“?

 

Voda „Ledena kap“ se crpi iz izvorišta u mestu Vladimirovac, opština Alibunar, na obodu Deliblatske peščare koja predstavlja prirodni rezervat prve kategorije i pod zaštitom je države.

Oni koji se bave vodom kažu da voda nije životna namirnica - ona je važnija od nje.
Stoga, stručnjaci ozbiljno upozoravaju sve koji se bave proizvodnjom vode da koriste raspoloživa znanja - hemičara, tehnologa, hidrogeologa, građevina, mašinaca i lekara. Svaki ulazak u fabriku za preradu vode neodoljivo mora da podseti na ulazak u apoteku.

- Obišao sam mnoge fabrike u Srbiji i video da se pijaćom vodom bave oni koji to nikad nisu učili. U prostorijama za preradu caruje nehigijena i zapuštenost. Umesto ljudi u belim mantilima, tamo zatičete nestručne koji gacaju u blatnjavim čizmama. Danas se na prste jedne ruke mogu izbrojati objekti za pripremu vode u Srbiji koji liče na ono što se zove fabrika za preradu, upozorava šef katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine dr Dragan Povrenović.

Za tehničare je voda, pre svega, sirovina koja preradom dobija različit kvalitet. U zavisnosti od postupka, postaje industrijska, voda za farmaciju ili pijaća voda. U Srbiji se, pak, cela nauka svela na minimalnu obradu i katastrofalan transport do potrošača. Sve u skladu sa onom narodnom - pljuni uvis i čekaj rezultat.

Voda „Ledena kap“ se prerađuje najsavremenijom tehnologijom reverzne osmoze uređajima renomirane švedske firme „Nobel“.

Obrnuta (reverzna) osmoza, takodje poznata i kao hiperfiltracija je skoro savršen proces filtriranja vode. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode koji zadovoljava i najzahtevnije specifikacije.

Nakon poznatih načina prečišćvanja vode industrijskom filtracijom, prokuvavanjem i hloriranjem, doslo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode, koji gotovo od svake vode može načiniti pitku. To je postupak obrnute osmoze. Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom prečišćavanja dobija se pitka voda visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske svrhe. U ovom procesu se koristi polupropusna membrana koja propušta tečnost koja se prečišćava, istovremeno odbacujući ostale sastojke.